Siddeplads i forhaven bag stenbede

Haven:
Vi har altid syntes, at dette er Danmarks skønneste plet beliggende i et fredet område med bakker, skove og sø lige ved. Her er fredeligt kun 45 minutters kørsel fra Københavns centrum. Om vinteren er vi af og til sneet inde et par dage, og om sommeren bruger havegæster ofte meget tid på at finde det sidste stykke vej.

Vi flyttede hertil i 1972. Det var beliggenheden tæt ved Buresø, der var specielt tiltrækkende. Tænk at kunne gå ud af sin havelåge og hoppe i vandet eller at trave en tur i forårsskoven.

Grunden er 2500 kvadratmeter stor - ca. 100 meter lang og 25 meter bred. Terrænet falder 8 meter fra huset til skellet ved søen. Dette giver fine muligheder for at dyrke mange slags planter, da drænet altid er i orden.


Vandet løber lifligt i bækken


Fra østsiden af huset skimtes drivhuset

 Havens indretning:
Langs det nordlige skel findes en grøft. Det er drænvand fra de nærliggende marker, som ledes i rør hertil. Den største del af året er der vand i grøften eller bækken, som vi kalder den. Det er en gave med rislende vand til haveglade folk. Der er gravet små render ind i haven, hvor en del af vandet ledes igennem for at samles i mindre søer, inden det løber tilbage til hovedbækken igen. Bedene heromkring er derfor jævnt fugtige og dermed ideelle voksesteder for bl.a. Primula, Meconopsis, Trillium samt en del Rododendron. Det er i denne del af haven, at skov- og surbundsbedene findes.


Kik mod Buresø med skovbed i forgrunden

Store birketræer, som stod her, da vi kom, er meget smukke. De giver en vandrende skygge og en dejlig stemning, men de drikker meget vand, så vanding er påkrævet i tørre perioder, hvor bækken tørrer ud.


Sol og sommer

I en del af forhaven samt i bede rundt om huset er anlagt stenbede. Store sten er hjemført fra nærliggende marker og spændende interiører er opbygget i hævede bede. Dværgstedsegrønne danner sammen de store sten selve arkitekturen i bedene, hvorimellem der så en sat alpine planter.

I randbede i forhaven omkring græsplænen med hævede stenbede findes stauder og roser integreret med smukke buske som baggrund.


"Planteskolen"


Udestuen en sommerdag

Udestue og drivhus:
I tilknytning til beboelsen er der opført en 20 kvadratmeter udestue med termoglas. Her kan frokosten indtages allerede i februar, når vintersolen titter frem. Nu begynder de første kamelia at blomstre, og der er ved at komme gang i løgvæksterne og potterne med alpine planter. Herefter går det slag i slag til udgangen af november, hvor de sidste fuchsier blomstrer af.

I grusfyldte kasser med mulighed for kapillærvanding står potter med bl.a. alpevioler, og på en skrå tagflade er bygget et ørkenbed med et ti centimeter tykt lag grus til dyrkning af kaktus og sukkulenter.


Det er skønt at kunne arbejde her på dage, hvor man ikke vil være udendørs, og her er nok at eksperimentere med.

Andre gøremål:
Den gamle gartner bruger således al disponibel tid i sommerhalvåret på havesysler og er svær at drive uden for havelågen. Det lykkes dog af og til, hvor rejser til nær og fjern foretages.

Seks havebøger og en del haveartikler er det også blevet til, så pludselig er vinteren gået, og der tages forskud på foråret med eksempelvis en smuttur til Tjekkiet for at nyde de grønne grøftekanter med udsprungne mælkebøtter samt besøge smukke haver med blomstrende løg og juleroser -- og lige stikke et smut ind i planteskolen for at se, om der skulle være noget særlig interessant, og det er der jo altid.


"Åben have dag"

Åben have
Haven på Overdrevet er åben efter aftale. Ring på 30 58 33 20 eller send mig en e-mail - joerndannesboe@gmail.com


Til toppen af siden